KNLTB CORONA UPDATE:
25-2-2022 NEDERLAND WEER OPEN
Vanaf vandaag gaat Nederland weer open. Daar hebben we allemaal naar uit gekeken. Al bijna 2 jaar beheerst het coronavirus en de maatregelen om het virus te bestrijden ons dagelijks leven. Maar nu gaat het de goede kant op. Het aantal coronabesmettingen is nog wel hoog, maar de druk op de zorg neemt af. Daarom heeft het kabinet vorige week besloten dat bijna alle coronamaatregelen vanaf 25 februari vervallen. Dat betekent dat we vol vertrouwen uitkijken naar de start van het nieuwe tennis- en padelseizoen. De competities en toernooien kunnen van start, met de beleving en gezelligheid zoals we die graag zien op onze verenigingen en op tennis- en padellocaties.
Bekijk hier welke maatregelen vanaf 25 februari vervallen en nog gelden.
Wat betekent dit voor tennis en padel vanaf 25 februari:
- Vrij spelen en trainen is mogelijk zonder restricties, zowel buiten als binnen.
- De verplichte 1,5 meter afstand vervalt overal.
- Voor tennissen en padel binnen is geen CTB meer nodig.
- Cluboverstijgende wedstrijden, zoals competities en open toernooien zijn mogelijk zonder restricties.
- Publiek is binnen en buiten welkom bij wedstrijden en trainingen. Bij binnensportlocaties is geen CTB meer nodig, de 1.5 meter afstand en mondkapje zijn niet meer verplicht. (NB. Voor evenementen met meer dan 500 toeschouwers binnen zonder vaste zitplaats geldt: testen voor toegang).
- Horeca op sportlocaties mag open volgens de reguliere openingstijden, zowel binnen als buiten. Een CTB is niet meer nodig; een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1.5 meter afstand is ook niet meer verplicht.
- Kleedkamers, douches en toiletten kunnen gewoon open; bij het gebruik hiervan is geen CTB meer nodig.
Basisregels
Het advies blijft om de basisregels te volgen om de verspreiding van het virus te beperken. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder beperkende maatregelen er nodig zijn. Blijf de basisregels ook volgen als je al gevaccineerd bent. Mensen kunnen elkaar dan nog steeds besmetten.
- Was vaak en goed je handen.
- Houd 1,5 meter afstand.
- Blijf thuis bij klachten en laat je direct testen bij de GGD of doe een zelftest. Ook als je al gevaccineerd bent.
- Zorg voor voldoende frisse lucht.
25-01-2022 CORONA UPDATE
Het kabinet heeft besloten dat verdere versoepelingen mogelijk zijn vanaf woensdag 26 januari. De horeca en cultuursector mogen open tot 22:00 uur en officiële cluboverstijgende wedstrijden zijn weer toegestaan. Ook publiek is welkom bij wedstrijden en trainingen. Er gelden wel voorwaarden zoals vaste zitplaatsen en een coronatoegangsbewijs (CTB). De maatregelen zullen voor een periode van zes weken gelden, maar over drie weken is er een nieuw weegmoment.
Fijn nieuws, want nu kan ook de horeca in clubhuizen en tennis- en padelcentra weer open. Tennis en padel blijft onveranderd mogelijk.
Tennis en padel
De huidige regels voor tennis en padel op een rijtje:
- Buiten en binnen tennissen en padellen is toegestaan, zowel vrij spelen als trainingen voor jeugd en volwassenen. Er geldt geen eindtijd en er is geen maximale groepsgrootte. Dubbelen is dus mogelijk en trainingen met bijvoorbeeld een groep van 6 of 8 personen mag ook.
- Voor tennissen en padel binnen is een CTB nodig voor iedereen vanaf 18 jaar. Een mondkapje is verplicht bij het verplaatsen in een tennishal of padelcentra voor iedereen vanaf 13 jaar. Bij het sporten mag het mondkapje af.
- Cluboverstijgende wedstrijden, zoals competities en open toernooien zijn toegestaan.
- Publiek is binnen en buiten toegestaan bij wedstrijden en trainingen, wel moeten volwassenen 1.5 meter afstand tot elkaar houden en een vaste zitplaats hebben. Bij binnenlocaties is daarnaast een CTB (vanaf 18 jaar) en het dragen van een mondkapje verplicht.
- Horeca op sportlocaties mag open tot 22:00 uur, zowel binnen als buiten. Er gelden vaste zitplekken en een coronatoegangsbewijs bewijs is nodig voor iedereen vanaf 18 jaar. Een mondkapje is nodig bij het verplaatsen in de ruimte voor iedereen vanaf 13 jaar en er moet 1.5 meter afstand tot elkaar worden gehouden.
- Kleedkamers, douches en toiletten mogen open; bij het gebruik hiervan is een CTB (vanaf 18 jaar) en het dragen van een mondkapje (vanaf 13 jaar) verplicht.
Lees hier het volledige bericht van de overheid over de versoepelingen en geldende maatregelen vanaf woensdag 26 januari 2022.
De specifieke maatregelen voor de sport vind je hier.
We zullen de Richtlijnen Tennis en Padel en de veelgestelde vragen zo snel mogelijk updaten.
14-01-2022 CORONA UPDATE: MEER RUIMTE VOOR SPORTEN BUITEN EN BINNEN VOOR IEDEREEN
Het kabinet heeft aangekondigd dat een aantal versoepelingen mogelijk zijn. Het aantal besmettingen is nog erg hoog, maar de ziekenhuisopnames dalen. De roep om het heropenen van de sport en andere sectoren was groot deze week. Gelukkig heeft het kabinet hier gehoor aan gegeven. Sporten buiten en binnen mag weer voor iedereen. Voor binnensporten hebben volwassenen wel een coronatoegangsbewijs (CTB) nodig. Onderlinge wedstrijden op de club zijn ook weer toegestaan, nog wel zonder publiek. De horeca blijft gesloten. De versoepelingen gaan zaterdag 15 januari in. Alle andere maatregelen blijven gelden tot en met 25 januari. Dan bekijkt het kabinet of de huidige maatregelen verder versoepeld kunnen worden.
Goed nieuws dus. Tennissen en padellen kan weer volop, ook dubbelen mag weer. Afgelopen dinsdag deed de KNLTB samen met NOC*NSF en andere sportorganisaties een oproep om sportlocaties verder te openen. (Check de column van algemeen directeur Erik Poel, unlock de sport). Sport en bewegen is van groot belang om fysiek en mentaal fitter en gezonder te leven. Juist nu, tijdens deze coronapandemie is het van groot belang om meer weerstand op te bouwen. We zijn blij dat de sportsector nu wordt gezien als essentiële dienstverlening, zodat de deuren van sportaanbieders open gaan en ook blijven. Iedereen kan weer sporten.
Tennis en padel
Wat betekent dit voor tennis en padel:
- Buiten en binnen tennissen en padellen is toegestaan, zowel vrij spelen als trainingen voor jeugd en volwassenen. Er geldt geen eindtijd meer en er is geen maximale groepsgrootte. Dubbelen is dus weer mogelijk en trainingen met bijvoorbeeld een groep van 6 of 8 personen mag ook.
- Voor tennissen en padel binnen is een CTB nodig voor iedereen vanaf 18 jaar. Een mondkapje wordt geadviseerd bij het verplaatsen in een tennishal of padelcentra voor iedereen vanaf 13 jaar. Bij het sporten mag het mondkapje af.
- Onderlinge wedstrijden op de eigen vereniging zijn toegestaan. Zonder publiek.
- Competities tussen clubs en toernooien zijn niet toegestaan. Voor topsport geldt een uitzondering.
- Horeca op sportlocaties blijft gesloten; een afhaalloket blijft mogelijk
- Kleedkamers, douches en toiletten mogen open; bij het gebruik hiervan is een CTB (vanaf 18 jaar) en het dragen van een mondkapje (vanaf 13 jaar) verplicht
Lees hier het volledige bericht van de overheid over de versoepelingen en geldende maatregelen vanaf zaterdag 15 januari 2022. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/01/14/persconferentie-14-januari-2022
De specifieke maatregelen voor de sport vind je hier.
De komende dagen zullen we de Richtlijnen Tennis en Padel en de Veelgestelde vragen updaten.
18-12-2021 CORONA UPDATE: HARDE LOCKDOWN T/M 14 JANUARI, BUITENSPORTEN MAG NOG
Het kabinet en het OMT maken zich grote zorgen om de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. Om de verspreiding van het virus te vertragen stelt het kabinet vanaf zondag 19 december 5.00 uur een harde lockdown in. Bijna alle sectoren moeten sluiten behalve essentiële winkels en apotheken. Ook binnensportlocaties moeten sluiten. Buiten sporten blijft mogelijk van 05.00 tot 17 uur. De maatregelen gelden voorlopig t/m vrijdag 14 januari.
Sporten mag
We zijn blij dat sporten nog mogelijk blijft. Bewegen is juist gezond, het draagt immers bij aan een goede weerstand en conditie. Het houdt je fit en scherp, geeft energie en dat hebben we nodig in deze tijd.
Dat betekent dat tennis- en padel verenigingen open mogen blijven van 5 tot 17 uur. Tennis en padel buiten mag.
Update 22 december
Helaas is de interpretatie van de maatregelen m.b.t. de mogelijkheid om te sporten in tweetallen dinsdagavond gewijzigd en aangescherpt. De Vereniging van Sport en Gemeenten (VSG) heeft na overleg gisteren met VWS, NOC*NSF en Platform Ondernemers in Sport middels een brief aan gemeenten laten weten dat dubbelen niet is toegestaan. Dat heeft ook consequenties voor trainingen. Wij vinden dit jammer, want tennis en padel buiten kan veilig op 1.5 meter afstand. Wat mag wel?
- Maximaal 2 volwassenen (vanaf 18 jaar) mogen met elkaar buiten sporten. Zij houden onderling 1.5 meter afstand. Tennis en padel met 2 volwassenen blijft mogelijk en kan veilig op 1.5 meter afstand. Twee spelers per baan, alleen enkelspel is dus toegestaan.
- Voor trainingen geldt maximaal 2 volwassenen (excl. trainer); meerdere groepen van 2 volwassenen mogen op dezelfde locatie trainen, zolang de groepen duidelijk zichtbaar met 1.5 meter afstand gescheiden zijn, bijvoorbeeld 2 spelers per baan. De groepen mogen niet gemengd worden. Een leraar mag van tweetal naar tweetal gaan en aanwijzingen geven, maar niet alle tweetallen in één keer instructies geven.
- Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten (vrij spelen en trainen) en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club. Hiervoor geldt geen maximale groepsgrootte.
- Competities en toernooien worden per direct stilgelegd. Dit geldt dus voor de wintercompetities Zuid, Noord-West en de padelcompetitie, de Junioren Tour.
- Sportkantines moeten gesloten zijn, maar er mag wel gebruik worden gemaakt van de toiletten.
- Professionele sportwedstrijden mogen wel doorgaan, zonder publiek. De TennisDirect NK finales in Amstelveen worden gespeeld.
- De wedstrijden van de NOJK dit weekend worden afgespeeld. Hiervoor geldt de topsport uitzondering, met toestemming van KNLTB directie, NOC&NSF en de sportaccommodatie (geen horeca, alleen spelers en wedstrijdleider) Er wordt gespeeld om de titel. Op de rankingpunten komen we later terug om gelijkheid met gecancelde Junioren Tour elders in het land in balans te houden.
Lees hier de maatregelen voor de sport: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/sport
Meer info
Voor uitgebreide info over alle coronamaatregelen in de sport verwijzen we je naar het Algemeen Protocol Verantwoord Sporten, wat is samengesteld door NOC*NSF, VSG en alle sportbonden en goedgekeurd door VWS en het RIVM.
De Richtlijnen voor tennis en padel zijn ook geüpdatet. Dit document is een aanvulling op het Algemeen Protocol Verantwoord Sporten.
Veelgestelde vragen
We kunnen ons voorstellen dat bovenstaande informatie vragen bij je oproept. Klik hier voor alle veelgestelde vragen en antwoorden over alle vragen rondom tennis, padel en het coronavirus.
26-11-2021 AVONDLOCKDOWN, TENNIS EN PADEL MOGELIJK TOT 17 UUR
Het aantal coronabesmettingen is hard gestegen en de druk op de zorg neemt verder toe. Het kabinet heeft daarom besloten dat extra maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen. Vanaf zondag 28 november geldt een ’avondlockdown’ voor verschillende sectoren, ook voor de amateursport. Tennissen en padellen mag dan tot 17.00 uur. Daarna moeten buitensport en binnensportlocaties worden gesloten, ook de horeca. Op binnensportlocaties blijft een coronatoegangsbewijs (CTB) nodig voor spelers van 18 jaar en ouder. De maatregelen blijven in ieder geval 3 weken van kracht tot zondag 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld.
Lees hier het uitgebreide bericht van de rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/11/26/avond-lockdown-en-strengere-maatregelen-overdag
Wij vinden het jammer dat sport als ‘niet-essentieel’ is bestempeld. Sporten en bewegen is gezond en verbetert de weerstand, het verkleint de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en psychische problemen. Naar ons idee is sporten juist ‘essentieel’, zowel tijdens deze coronapandemie als voor de toekomstige volksgezondheid.
Deze argumenten hebben we samen met NOC*NSF en de andere sportbonden in ‘Den Haag’ kenbaar gemaakt, maar helaas is er anders besloten.
Maatregelen voor tennis en padel
De maatregelen voor tennis en padel in het kort:
- Sporten blijft mogelijk, zowel buiten als binnen van 05.00 uur tot 17.00 uur. Dit geldt voor vrij spelen, trainingen, competities en toernooien.
- Tijdens het sporten is de 1.5 meter afstand niet nodig, buiten de baan of op het park is de 1.5 meter wel verplicht. Geef elkaar de ruimte.
- Voor buiten sporten is het niet nodig een CTB te laten zien.
- Een CTB is wel nodig voor alle activiteiten op binnensportlocaties voor sporters van 18 jaar en ouder. Dit betekent dus dat elke tennisser en padelspeler vanaf 18 jaar een CTB moet laten zien wanneer hij of zij wil vrij spelen, een training heeft of een wedstrijd gaat spelen in een tennishal en/of padelcentrum.
- Horeca op sportlocaties mag open van 5.00 uur tot 17.00 uur. Een CTB is nodig voor iedereen van 18 jaar en ouder bij het betreden van de binnenruimtes, horeca en terras van de sportlocatie. Een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en 1.5 meter afstand is verplicht. Dit betekent dus dat iedereen die gebruik maakt van het clubhuis of het buitenterras op een vereniging een CTB moet laten zien. Dit geldt ook voor de andere binnenruimtes, zoals kleedkamer, toilet en bestuurskamer.
- Publiek is niet toegestaan op het park of in een hal. Ouders, familie en vrienden kunnen niet komen kijken bij trainingen en wedstrijden.
Uitzonderingen:
- Mensen die functioneel aanwezig moeten zijn en vrijwilligers hoeven geen CTB te tonen in binnenruimtes op verenigingen en binnensportlocaties. Denk hierbij aan leraren, coaches, onderhoudsprofessionals, competitie- en toernooileiders en andere vrijwilligers zoals ouders die moeten rijden naar een training of wedstrijd.
- Topsportwedstrijden vormen een uitzondering, deze mogen na 17.00 uur wel doorgaan. Zonder publiek.
Hoe nu verder?
De aanscherping van de maatregelen heeft natuurlijk impact op verenigingen, spelers, leraren en haleigenaren. We zijn in nauw contact met NOC*NSF en VWS over de exacte uitwerking voor de sport en proberen de details zo snel mogelijk duidelijk te krijgen. We roepen de Tweede Kamer op om het trainen op doordeweekse dagen na 17 uur voor kinderen en volwassenen onder deskundige begeleiding bij een vereniging toch mogelijk te maken.
Het kabinet heeft aangegeven de steunpakketten te verlengen of te activeren om ondernemers en professionals tegemoet te komen. Zodra hier meer informatie over is zullen we dit communiceren.
Veelgestelde vragen
We kunnen ons voorstellen dat bovenstaande informatie vragen bij je oproept. Klik hier voor alle veelgestelde vragen en antwoorden over alle vragen rondom tennis, padel en het coronavirus. Deze zullen we regelmatig bijwerken.
12-11-2021 CORONA UPDATE: HORECA DICHT OM 20 UUR EN GEEN PUBLIEK BIJ TRAININGEN EN WEDSTRIJDEN
De gedeeltelijke lockdown duurt 3 weken en gaat in op zaterdag 13 november om 18.00 uur t/m zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld.
Lees hier het uitgebreide bericht van de rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/11/12/besmettingen-moeten-omlaag-strengere-regels-om-contacten-te-beperken
Maatregelen voor tennis en padel
De maatregelen voor tennis en padel in het kort:
- Sporten blijft mogelijk, zowel buiten als binnen.
- Tijdens het sporten is de 1.5 meter afstand niet nodig, wel buiten de baan of op het park. Geef elkaar de ruimte.
- Voor buiten sporten is het niet nodig een CTB te laten zien.
- Een CTB is wel nodig voor alle activiteiten op binnensportlocaties voor sporters van 18 jaar en ouder. Dit betekent dus dat elke tennisser en padelspeler vanaf 18 jaar een CTB moet laten zien wanneer hij of zij wil vrij spelen, een training heeft of een wedstrijd gaat spelen in een tennishal en/of padelcentrum.
- Horeca op sportlocaties mag open van 6.00 uur tot 20.00 uur. Een CTB is nodig voor iedereen van 18 jaar en ouder bij het betreden van de binnenruimtes, horeca en terras van de sportlocatie. Een vaste zitplaats is verplicht. Dit betekent dus dat iedereen die gebruik maakt van het clubhuis of het buitenterras op een vereniging een CTB moet laten zien. Dit geldt ook voor de andere binnenruimtes, zoals kleedkamer, toilet en bestuurskamer.
- Publiek is niet toegestaan op het park of in een hal. Ouders, familie en vrienden kunnen niet komen kijken bij trainingen en wedstrijden.
Uitzonderingen:
- Mensen die functioneel aanwezig moeten zijn en vrijwilligers hoeven geen CTB te tonen in binnenruimtes op verenigingen en binnensportlocaties. Denk hierbij aan leraren, coaches, onderhoudsprofessionals, competitie- en toernooileiders en andere vrijwilligers.
- Het clubhuis mag na 20 uur nog wel gebruikt worden door toernooi- of wedstrijdleiding. De horeca blijft dan wel gesloten
6-11-2021 TOCH GEEN CORONAPAS VOOR BUITENSPORT, WEL BINNEN EN OP TERRAS VANAF 18 JAAR
Wij zijn blij dat de Tweede Kamer en het kabinet hebben geluisterd naar de bezwaren van de amateursport en het plan om de coronapas in te voeren in de amateursport hebben aanpast. Sporters en publiek bij buitensporten hoeven toch geen coronatoegangsbewijs (CTB) te laten zien. Echter, als zij de sportkantine of het clubhuis in gaan, of op het terras plaatsnemen, is een CTB wel nodig voor iedereen van 18 jaar en ouder vanaf zaterdag 6 november. Dat geldt ook voor alle activiteiten op binnensportlocaties, zoals tennis- en padelcentra.
Nieuwe maatregelen
De maatregelen voor de sport vanaf zaterdag 6 november in het kort:
- een CTB is nodig voor alle activiteiten op binnensportlocaties, zowel voor sporters als voor publiek vanaf 18 jaar.
Dit betekent dus dat elke tennisser en padelspeler vanaf 18 jaar een CTB moet laten zien wanneer hij of zij wil vrij spelen, een training heeft of een wedstrijd gaat spelen in een tennishal en/of padelcentrum. Dit geldt ook voor publiek. - een CTB is nodig voor iedereen van 18 jaar en ouder bij het betreden van de binnenruimtes en terras van de sportlocatie.
Dit betekent dus dat iedereen die gebruik maakt van het clubhuis of het buitenterras op een vereniging een CTB moet laten zien. Dit geldt ook voor de andere binnenruimtes, zoals kleedkamer, toilet en bestuurskamer.
Mensen die functioneel aanwezig moeten zijn en vrijwilligers hoeven geen CTB te tonen in binnenruimtes op verenigingen en binnensportlocaties. Denk hierbij aan leraren, coaches, onderhoudsprofessionals, competitie- en toernooileiders en andere vrijwilligers. Dit geldt niet voor ouders die meerijden naar uitwedstrijden, zij moeten als publiek in binnenruimtes wel een CTB tonen.
Daarnaast is het van groot belang dat iedereen de basisregels blijft volgen. De maatregelen zijn nodig vanwege een snellere toename van het aantal besmettingen en de toenemende druk op de zorg. Op vrijdag 12 november wordt gekeken welke maatregelen dan gaan gelden.
Meer informatie
We snappen dat dit het nodige zal vragen van de vrijwilligers en komen dan ook zo snel mogelijk met meer informatie en aanpassingen in de richtlijnen tennis & padel en meest gestelde vragen.
10 JULI 2021 PUBLIEK BLIJFT WELKOM MET ZITPLAATS OP 1.5 METER, HORECA SLUIT OM MIDDERNACHT
Het kabinet heeft vrijdagavond aangekondigd met ingang van zaterdag 10 juli de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus te verscherpen. Voor het tennissen en padellen zelf heeft dit geen gevolgen. En publiek bij wedstrijden of trainingen blijft welkom, maar moet een vaste zitplaats hebben op 1,5 meter afstand van elkaar. Horeca mag open blijven, maar niet langer dan middernacht. De aanscherping is nodig vanwege een snellere toename van het aantal besmettingen. De maatregelen gelden tot en met 13 augustus 2021.
Dit betekent dat toeschouwers nog steeds welkom zijn bij sportactiviteiten, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op 1.5 meter afstand van elkaar zit. Registratie en een checkgesprek zijn verplicht. Ouders mogen dus blijven kijken bij hun kinderen, clubgenoten kunnen elkaar aanmoedigen en liefhebbers van tennis en padel kunnen wedstrijden bezoeken.
De horeca op sportlocaties mag open van 6.00 tot 00.00 uur. Uiteraard gelden hierbij de horeca regels, zoals vaste zitplaatsen en alles op 1.5 meter afstand. Dat betekent dat tafels en stoelen ver genoeg van elkaar af moeten staan. Registratie en een checkgesprek blijven verplicht. Entertainment, zoals grote beeldschermen, live optredens en harde muziek, is verboden.
Meer informatie
De richtlijnen en veelgestelde vragen zijn inmiddels geüpdatet.
Voor uitgebreide info: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/07/09/snelle-toename-besmettingen-dwingt-tot-maatregelen-in-de-zomer
18 juni 2021 WEDSTRIJDEN VOOR VOLWASSENEN, PUBLIEK WEER WELKOM VANAF 26 JUNI
Het kabinet heeft tijdens de persconferentie aangekondigd dat de volgende stappen van het openingsplan vanaf zaterdag 26 juni kunnen worden gezet. Officiële cluboverstijgende wedstrijden voor volwassenen zijn dan weer toegestaan, zowel binnen als buiten. Publiek is weer welkom bij amateurwedstrijden en trainingen. De horeca op sportlocaties mag onder voorwaarden ruimer en langer open. De besmettingscijfers ontwikkelen zich positief en het aantal gevaccineerden stijgt snel, waardoor meer versoepelingen van de coronamaatregelen sneller dan verwacht mogelijk zijn.
Goed nieuws dus, want dit betekent dat deze zomer officiële toernooien en wedstrijden tegen spelers van andere verenigingen voor alle leeftijden weer mogelijk zijn. Toeschouwers zijn welkom, wel moeten volwassenen 1.5 meter afstand tot elkaar houden. Ouders mogen dus blijven kijken bij hun kinderen, clubgenoten kunnen elkaar aanmoedigen en liefhebbers van tennis en padel kunnen wedstrijden bezoeken. Het clubleven kan weer tot bloei komen.
Terrassen en clubhuizen op sportlocaties mogen vanaf 26 juni open volgens reguliere openingstijden. Uiteraard gelden hierbij de horeca regels, zoals vaste zitplaatsen en alles op 1.5 meter afstand. Dat betekent dat tafels en stoelen ver genoeg van elkaar af moeten staan. Registratie en checkgesprek blijven verplicht. Kleedkamers en douches mogen gebruikt worden.
De details van deze versoepelingen zullen we proberen zo snel mogelijk helder te krijgen en begin volgende week communiceren. De richtlijnen en veelgestelde vragen worden dan geüpdatet.
Lees hier meer over de versoepelingen vanaf 26 juni:
13 APRIL 2021 MAATREGELEN VERLENGD T/M 20 APRIL, AVONDKLOK TOT 22 UUR
Het kabinet heeft aangekondigd dat de huidige maatregelen in de strijd tegen het coronavirus van kracht blijven t/m 20 april. Tennis en padel met 4 personen op een baan buiten blijft toegestaan, maar clubhuizen, kleedkamers blijven gesloten en wedstrijden spelen is verboden. De avondklok gaat vanaf 31 maart een uur later in, vanaf 22 uur. Dit betekent dat tennis en padel in de avond langer mogelijk is, zolang je zorgt dat je om 22.00 uur thuis bent.
Op dinsdag 13 april maakt het kabinet de balans op en wordt bekend hoe het verder gaat in de periode na 20 april.
Wat betekent dit voor tennis en padel?
- Volwassenen vanaf 27 jaar mogen tennissen en padellen met maximaal 4 personen, alleen buiten. Zij houden 1.5 meter afstand. Dubbelen mag dus, bij voorkeur in 2 vaste koppels van 2 personen; houd altijd 1.5 meter afstand tot het andere koppel en je medespeler. Wedstrijden zijn nog niet toegestaan, dus geen interne competities.
- Voor trainingen met volwassenen vanaf 27 jaar geldt een maximale groepsgrootte van 4 personen per baan op 1.5 meter afstand, dit is exclusief trainer. Alleen buiten.
- Jeugd en jongvolwassenen tot en met 26 jaar mogen spelen en trainen in groter groepsverband, alleen buiten. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1.5 meter afstand te houden. Interne wedstrijden op de club zijn toegestaan.
- Tennis en padel in een binnenaccommodatie is niet toegestaan, ook niet in een blaashal.
- Er worden geen (officiële) wedstrijden zoals competities en toernooien gespeeld.
- Voor topsporters gelden uitzonderingen.
- Publiek is niet toegestaan.
- Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
- De avondklok geldt van 22.00 tot 4.30 uur. Zorg dat je om 22 uur thuis bent.
Kijk hier voor uitgebreide informatie van de Rijksoverheid over de lockdown.
Meer info
De Richtlijnen voor tennis en padel zijn nog steeds van toepassing. Dit document is een aanvulling op het Algemeen Protocol Verantwoord Sporten, wat is samengesteld door NOC*NSF, VSG en alle sportbonden en goedgekeurd door VWS en het RIVM.
Veelgestelde vragen
We kunnen ons voorstellen dat bovenstaande informatie vragen bij je oproept. Klik hier voor alle veelgestelde vragen en antwoorden over alle vragen rondom tennis, padel en het coronavirus.
8 MAART 2021 DUBBELEN EN TRAINEN MET 4 PERSONEN PER BAAN MAG WEER
Het kabinet heeft maandagavond aangekondigd dat de huidige maatregelen in de strijd tegen het coronavirus van kracht blijven, maar dat enkele kleine aanpassingen mogelijk zijn. Het belang van sporten en bewegen voor de fysieke en mentale gezondheid wordt onderkend en is aanleiding om nu ook iets meer ruimte te geven aan volwassenen vanaf 27 jaar. Vanaf 16 maart mogen volwassenen van 27 jaar en ouder buiten op sportaccommodaties met maximaal 4 mensen sporten. Tennis en padel met 4 personen op een baan is dus weer toegestaan. Voorwaarde is wel dat spelers van 27 jaar en ouder 1.5 meter afstand van elkaar houden. Voor jeugd en jongvolwassenen tot en met 26 jaar was sporten bij sportaccommodaties al toegestaan, zonder maximale groepsgrootte en zonder 1.5 meter afstand te houden.
De lockdown inclusief de avondklok blijft tenminste gelden t/m dinsdag 30 maart. Op dinsdag 23 maart maakt het kabinet de balans op en wordt bekend hoe het verder gaat in de periode na 30 maart.
We zijn blij dat sporten nog steeds kan en volwassenen nu ook meer ruimte krijgen, want bewegen is gezond. Dat draagt immers bij aan een goede weerstand en conditie. Het houd je fit en scherp, geeft energie en dat hebben we nodig in deze tijd. De afgelopen maanden hebben we ons daar samen met NOC*NSF en andere sportbonden voor ingezet. Fijn dat we nu weer een stapje kunnen zetten in de heropening van de sport. Houd altijd de basisregels in acht, houd 1.5 meter afstand, was je handen en als je klachten hebt blijf je thuis en laat je je testen.
Wat betekent dit voor tennis en padel?
Gewijzigde maatregelen vanaf 16 maart
- Volwassenen vanaf 27 jaar mogen tennissen en padellen met maximaal 4 personen, alleen buiten. Zij houden 1.5 meter afstand. Dubbelen mag dus, bij voorkeur in 2 vaste koppels van 2 personen; houd altijd 1.5 meter afstand tot het andere koppel en je medespeler. Wedstrijden zijn nog niet toegestaan, dus geen interne competities.
- Voor trainingen met volwassenen vanaf 27 jaar geldt een maximale groepsgrootte van 4 personen per baan op 1.5 meter afstand, dit is exclusief trainer. Alleen buiten.
Maatregelen die worden verlengd
- Jeugd en jongvolwassenen tot en met 26 jaar mogen spelen en trainen in groter groepsverband, alleen buiten. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1.5 meter afstand te houden. Interne wedstrijden op de club zijn toegestaan.
- Tennis en padel in een binnenaccommodatie is niet toegestaan, ook niet in een blaashal.
- Er worden geen (officiële) wedstrijden zoals competities en toernooien gespeeld.
- Voor topsporters gelden uitzonderingen.
- Publiek is niet toegestaan.
- Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
- De avondklok geldt van 21.00 tot 4.30 uur. Lees meer over de avondklok.
Kijk hier voor uitgebreide informatie van de Rijksoverheid over de lockdown. De specifieke maatregelen in de sport zijn hier te vinden.
Meer info
De Richtlijnen voor tennis en padel zijn geüpdatet. Dit document is een aanvulling op het Algemeen Protocol Verantwoord Sporten, wat is samengesteld door NOC*NSF, VSG en alle sportbonden en goedgekeurd door VWS en het RIVM.
Veelgestelde vragen
We kunnen ons voorstellen dat bovenstaande informatie vragen bij je oproept. Klik hier voor alle veelgestelde vragen en antwoorden over alle vragen rondom tennis, padel en het coronavirus.
23-2-2021 VERSOEPELINGEN IN SPORTEN VOOR JONGVOLWASSENEN T/M 26 JAAR
Het kabinet heeft dinsdagavond een aantal versoepelingen aangekondigd, ook voor de sport. Sporten in groepsverband voor jongvolwassenen van 18 t/m 26 jaar is vanaf woensdag 3 maart toegestaan. Het aantal besmettingen is nog te hoog en de zorgen over de Britse coronavariant zijn te groot om verdere versoepelingen toe te staan. Maatregelen blijven daarom nodig om het aantal contacten zoveel mogelijk te beperken en de verspreiding van het virus te verminderen. De lockdown inclusief de avondklok blijft tenminste gelden t/m maandag 15 maart. Op maandag 8 maart maakt het kabinet de balans op en wordt bekend hoe het verder gaat in de periode na 15 maart.
Dit betekent dat sportkantines gesloten blijven, amateursportwedstrijden verboden zijn en volwassenen vanaf 27 jaar met maximaal 2 personen buiten mogen sporten. Tennis en padel met maximaal 2 volwassenen per baan blijft mogelijk en de jeugd en jongvolwassenen t/m 26 jaar hebben ruimte om in grotere groepen te spelen, te trainen en onderlinge wedstrijden te spelen.
We zijn in gesprek met het ministerie van VWS om sporten met meer dan 2 volwassenen vanaf 27 jaar, zowel buiten als binnen mogelijk te maken, zodra de situatie het weer toelaat en versoepelingen mogelijk zijn. Tennis en padel kan veilig met 1.5 meter afstand en verenigingen, commerciële hallen en spelers hebben laten zien dit goed te kunnen organiseren.
Wat betekent dit voor tennis en padel?
Gewijzigde maatregelen vanaf 3 maart
- Jeugd en jongvolwassenen tot en met 26 jaar mogen spelen en trainen in groter groepsverband, alleen buiten. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1.5 meter afstand te houden. Dubbelen is voor hen mogelijk. Ook interne wedstrijden op de club zijn toegestaan.
Maatregelen die worden verlengd
- Volwassenen vanaf 27 jaar mogen tennissen en padellen met 2 personen, alleen buiten. Zij houden 1.5 meter afstand. Alleen enkelspel is dus toegestaan. Voor mensen uit 1 huishouden staat de rijksoverheid dubbelen wel toe.
- Voor trainingen met volwassenen vanaf 27 jaar geldt een maximale groepsgrootte van 2 personen per baan op 1.5 meter afstand, dit is exclusief trainer. Alleen buiten.
- Tennis- en padel in een binnenaccommodatie is niet toegestaan, ook niet in een blaashal.
- Er worden geen (officiële) wedstrijden zoals competities en toernooien gespeeld.
- Voor topsporters gelden uitzonderingen.
- Publiek is niet toegestaan.
- Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
- De avondklok geldt van 21.00 tot 4.30 uur. Lees meer over de avondklok.
Kijk hier voor uitgebreide informatie van de rijksoverheid over de lockdown. De specifieke maatregelen in de sport zijn hier te vinden.
Scenario’s Voorjaarscompetitie
Meer dan 30.000 teams hebben zich ingeschreven, het animo om competitie te spelen is groot. De KNLTB doet er alles aan om competitie spelen mogelijk te maken, uiteraard veilig en verantwoord binnen de geldende coronamaatregelen. Met de huidige lockdown en de onzekerheid over de situatie in april kijkt de KNLTB naar verschillende scenario’s voor de start van de competitie. We zullen de komende dagen bekijken wat de verlenging van de maatregelen betekent voor de start van de Voorjaarscompetitie en proberen zo snel mogelijk duidelijkheid te geven.
Lees hier meer over de intentie, overwegingen en scenario’s van de Voorjaarcompetitie.
Meer info
De Richtlijnen voor tennis en padel zijn geüpdatet. Dit document is een aanvulling op het Algemeen Protocol Verantwoord Sporten, wat is samengesteld door NOC*NSF, VSG en alle sportbonden en goedgekeurd door VWS en het RIVM.
Veelgestelde vragen
We kunnen ons voorstellen dat bovenstaande informatie vragen bij je oproept. Klik hier voor alle veelgestelde vragen en antwoorden over alle vragen rondom tennis, padel en het coronavirus.
2-2-2021 LOCKDOWN VERLENGD T/M 2 MAART: TENNIS EN PADEL BUITEN BLIJFT MOGELIJK
Het kabinet heeft gisteren tijdens de persconferentie aangekondigd dat de ‘lockdown’ wordt verlengd met 3 weken. Uitzondering hierop is de heropening van basisscholen en kinderopvang en het verruimen van afhaalmogelijkheden bij winkels. Het aantal besmettingen daalt, maar is nog te groot om verdere versoepelingen toe te staan. De maatregelen blijven daarom nodig om het aantal contacten zoveel mogelijk te beperken en de verspreiding van het virus te verminderen. De maatregelen gelden tenminste t/m dinsdag 2 maart. Of de avondklok van kracht blijft na 9 februari wordt dit weekend nader bekeken. Op dinsdag 23 februari maakt het kabinet de balans op en wordt bekend hoe het verder gaat in de periode na 2 maart.
De verlenging van de lockdown betekent dat sportkantines gesloten blijven, amateursportwedstrijden verboden zijn en volwassenen met maximaal 2 personen buiten mogen sporten. Tennis en padel met maximaal 2 volwassenen per baan blijft mogelijk en de jeugd t/m 17 jaar houdt ruimte om in grotere groepen te spelen en te trainen. Zolang de avondklok (van 21.00 tot 4.30 uur) geldt moeten we ’s avonds thuisblijven. Dit betekent dat tennis en padel mogelijk is, zolang je zorgt dat je om 21.00 uur thuis bent. Lees meer over de avondklok.
Wat betekent de lockdown voor tennis en padel?
- Volwassenen vanaf 18 jaar mogen tennis en padel spelen met 2 personen, alleen buiten. Zij houden 1.5 meter afstand. Alleen enkelspel is dus toegestaan.
- Voor trainingen met volwassenen vanaf 18 jaar geldt een maximale groepsgrootte van 2 personen per baan op 1.5 meter afstand, dit is exclusief trainer. Alleen buiten.
- Jeugd t/m 17 jaar mag spelen en trainen in groter groepsverband, alleen buiten. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1.5 meter afstand te houden.
- Tennis- en padel in een binnenaccommodatie is niet toegestaan, ook niet in een blaashal.
- Er worden geen wedstrijden gespeeld.
- Voor topsporters gelden uitzonderingen.
- Publiek is niet toegestaan.
- Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
Kijk hier voor uitgebreide informatie van de rijksoverheid over de lockdown. De specifieke maatregelen in de sport zijn hier te vinden.
Scenario’s Voorjaarscompetitie
Tennis en padelliefhebbers in Nederland kijken uit naar de Voorjaarscompetitie, de wedstrijden, het teamgevoel en de gezelligheid. Meer dan 30.000 teams hebben zich ingeschreven, het animo om competitie te spelen is groot. De KNLTB doet er dan ook alles aan om competitie spelen mogelijk te maken, uiteraard veilig en verantwoord binnen de geldende coronamaatregelen. Met de huidige lockdown en de onzekerheid over de situatie in april kijkt de KNLTB naar verschillende scenario’s voor de start van de competitie. Lees hier meer over de intentie, overwegingen en opties.
Routekaart
Het kabinet heeft de routekaart geupdate. Daar in staat welke maatregelen nodig zijn als besmettingen, de druk op de zorg en ziekenhuisopnames toenemen, en aan welke maatregelen we kunnen denken als versoepelingen in zicht komen. Het versoepelen gaat in kleine stapjes. De maatregelen voor de sport staan ook benoemd. Zie hiervoor deze pagina van Rijksoverheid.
Meer info
De Richtlijnen voor tennis en padel blijven van kracht. Dit document is een aanvulling op het Algemeen Protocol Verantwoord Sporten, wat is samengesteld door NOC*NSF, VSG en alle sportbonden en goedgekeurd door VWS en het RIVM.
Veelgestelde vragen
We kunnen ons voorstellen dat bovenstaande informatie vragen bij je oproept. Klik hier voor alle veelgestelde vragen en antwoorden over alle vragen rondom tennis, padel en het coronavirus.
22-1-2021 AVONDKLOK VANAF ZATERDAG 23 JANUARI EN VERLENGING STEUNMAATREGELEN
Het kabinet heeft een aanscherping van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus afgekondigd. Om het aantal contacten tussen mensen te verminderen en besmettingen te voorkomen, moeten we ’s avonds thuisblijven. Vanaf zaterdag 23 januari geldt daarom een avondklok van 21.00 uur tot 4.30 uur.
Buiten sporten is nog steeds toegestaan. Dit betekent dat tennis en padel mogelijk is, zolang je zorgt dat je om 21.00 uur thuis bent.
- De avondklok geldt voor alle leeftijden.
- De regels voor de groepsgrootte bij volwassenen (max. 2 personen, dus enkelspel) en jeugd (onbeperkt) blijven ongewijzigd.
- De avondklok gaat zaterdag 23 januari in en geldt voorlopig t/m 9 februari.
- De maatregelen van de huidige lockdown blijven van kracht. Lees in dit bericht meer over deze maatregelen.
Lees hier het volledige bericht van de Rijksoverheid over de avondklok.
Vrij spelen en trainen
Om aan deze nieuwe maatregel invulling te geven, adviseren we verenigingen in het afhangsysteem de banen vanaf 20:45 uur te blokkeren. Spelers kunnen dan voor 21.00 uur thuis zijn. Leraren kunnen mogelijk trainingen die na 21.00 uur gepland staan, verschuiven naar een moment eerder op de dag of verplaatsen naar het weekend.
Deze maatregelen raken iedereen en vragen veel flexibiliteit en organisatiekracht van bestuurders, leraren en spelers. Maar het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, we moeten solidair zijn. We roepen dan ook iedereen op om samen tot een oplossing te komen.
Financiële regelingen
De coronamaatregelen kunnen financiële consequenties hebben voor verenigingen en leraren. Minder barinkomsten omdat het clubhuis gesloten is, en minder inkomsten voor leraren omdat niet alle trainingen kunnen doorgegaan zoals gepland. We blijven dan ook samen met NOC&NSF aandacht vragen in Den Haag voor tegemoetkomingen/compensaties voor de sport. Check ook het overzicht van de financiële regelingen die er op dit moment zijn en kijk voor welke regeling je in aanmerking komt.
Gisteren maakte het kabinet bekend dat de specifieke steunmaatregelen voor de sport worden verlengd tot 31 juni 2021 en daarvoor 240 miljoen euro wordt uitgetrokken. Het geld is bedoeld voor de Tegemoetkoming Amateursportorganisaties (TASO), Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties (TVS), en de Specifieke Uitkering voor ijsbanen en zwembaden.
Deze steunmaatregelen staan naast de verschillende meer algemene overheidsregelingen die beschikbaar zijn voor een aantal sportorganisaties zoals de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Ook deze laatste regelingen zijn verlengd en uitgebreid.
Lees meer over uitbreiding steun en herstelpakket in het bericht van Rijksoverheid.
Meer info
Via onderstaande pagina’s lees je meer over de verdere aanscherping van de maatregelen:
- https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/01/20/lockdown-verder-aangescherpt-vanwege-zorgen-om-nieuwe-virusvarianten
- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels/kort-overzicht-coronamaatregelen
De specifieke maatregelen in de sport zijn hier te vinden.
De Richtlijnen voor tennis en padel blijven van kracht. Dit document is een aanvulling op het Algemeen Protocol Verantwoord Sporten, wat is samengesteld door NOC*NSF, VSG en alle sportbonden en goedgekeurd door VWS en het RIVM.
Veelgestelde vragen
Klik hier voor alle veelgestelde vragen en antwoorden over alle vragen rondom tennis, padel en het coronavirus.
12-1-2021 LOCKDOWN VERLENGD T/M 9 FEBRUARI: TENNIS EN PADEL BUITEN BLIJFT MOGELIJK
Het kabinet heeft vanavond aangekondigd dat de ‘lockdown’ wordt verlengd met 3 weken. Het aantal besmettingen daalt niet snel genoeg, de zorgen over de Britse coronavariant zijn groot en de druk op de zorg is nog steeds erg hoog. De maatregelen blijven daarom nodig om het aantal contacten zoveel mogelijk te beperken en de verspreiding van het virus te verminderen. De maatregelen gelden tenminste t/m dinsdag 9 februari. Daarnaast vraagt het kabinet het OMT de komende week ook om de nut en noodzaak van eventuele verzwarende maatregelen, zoals een avondklok, te onderzoeken. Op dinsdag 2 februari maakt het kabinet de balans op en wordt bekend hoe het verder gaat in de periode na 9 februari.
De verlenging van de lockdown betekent dat sportkantines gesloten blijven, amateursportwedstrijden verboden zijn en volwassenen met maximaal 2 personen buiten mogen sporten. Tennis en padel met maximaal 2 volwassenen per baan blijft mogelijk en de jeugd t/m 17 jaar houdt ruimte om in grotere groepen te spelen en te trainen.
Wat betekent de lockdown voor tennis en padel?
Volwassenen vanaf 18 jaar mogen tennis en padel spelen met 2 personen, alleen buiten. Zij houden 1.5 meter afstand. Alleen enkelspel is dus toegestaan.
- Voor trainingen met volwassenen vanaf 18 jaar geldt een maximale groepsgrootte van 2 personen per baan op 1.5 meter afstand, dit is exclusief trainer. Alleen buiten.
- Jeugd t/m 17 jaar mag spelen en trainen in groter groepsverband, alleen buiten. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1.5 meter afstand te houden.
- Tennis- en padel in een binnenaccommodatie is niet toegestaan, ook niet in een blaashal.
- Er worden geen wedstrijden gespeeld.
- Voor topsporters gelden uitzonderingen.
- Publiek is niet toegestaan.
- Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
Kijk hier voor uitgebreide informatie over de lockdown. De specifieke maatregelen in de sport zijn hier te vinden.
Meer info
De Richtlijnen voor tennis en padel blijven van kracht. Dit document is een aanvulling op het Algemeen Protocol Verantwoord Sporten, wat is samengesteld door NOC*NSF, VSG en alle sportbonden en goedgekeurd door VWS en het RIVM.
Veelgestelde vragen
We kunnen ons voorstellen dat bovenstaande informatie vragen bij je oproept. Klik hier voor alle veelgestelde vragen en antwoorden over alle vragen rondom tennis, padel en het coronavirus.
14-12-2020 NEDERLAND IN LOCKDOWN: TENNIS EN PADEL MAG NOG MET 2 PERSONEN BUITEN
Het kabinet heeft strenge maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt weer, de druk op de zorg neemt toe. Om het aantal contacten zoveel mogelijk te beperken en de verspreiding van het virus een halt toe te roepen gaat Nederland weer in een lockdown.
Het zijn harde maatregelen, die de samenleving en ook de sport hard raken. Maar het is nodig, want veiligheid en gezondheid staan voorop en alleen samen krijgen we het virus onder controle.
De maatregelen gelden van dinsdag 15 december 2020 t/m 19 januari 2021. Op 12 januari komt het kabinet met informatie over de periode na 19 januari.
Wat betekent dit voor tennis en padel?
- Volwassenen vanaf 18 jaar mogen tennis en padel spelen met 2 personen, alleen buiten. Zij houden 1.5 meter afstand. Alleen enkelspel is dus toegestaan.
-
Voor trainingen met volwassenen vanaf 18 jaar geldt een maximale groepsgrootte van 2 personen per baan op 1.5 meter afstand, dit is exclusief trainer. Alleen buiten.
- Jeugd t/m 17 jaar mag spelen en trainen in groter groepsverband, alleen buiten. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1.5 meter afstand te houden.
- Tennis- en padel in een binnenaccommodatie is niet toegestaan, ook niet in een blaashal.
- Er worden geen wedstrijden gespeeld.
- Voor topsporters gelden uitzonderingen.
- Publiek is niet toegestaan.
- Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
Kijk hier voor uitgebreide informatie over de lockdown. De specifieke maatregelen in de sport zijn hier te vinden.
Meer info
Ook voor deze fase hebben we de Richtlijnen voor tennis en padel opgesteld. Dit document is een aanvulling op het Algemeen Protocol Verantwoord Sporten, wat is samengesteld door NOC*NSF, VSG en alle sportbonden en goedgekeurd door VWS en het RIVM.
Veelgestelde vragen
We kunnen ons voorstellen dat bovenstaande informatie vragen bij je oproept. Klik hier voor alle veelgestelde vragen en antwoorden over alle vragen rondom tennis, padel en het coronavirus.
17-11-2020 DUBBELEN EN TRAINEN MET 4 PER BAAN MAG WEER
Het kabinet heeft bevestigd dat de extra maatregelen van de afgelopen 2 weken vervallen vanaf donderdag 19 november. Dat betekent dat de maatregelen zoals bekend gemaakt op 13 oktober weer gaan gelden, sportkantines blijven gesloten, amateursportwedstrijden zijn verboden en de maximale groepsgrootte is 4 personen. Dubbelen en trainen met maximaal 4 spelers per baan is weer toegestaan.
De maatregelen in de strijd tegen het coronavirus hebben effect, het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt. Maar de cijfers zijn nog niet op een niveau om de maatregelen verder te versoepelen. De ‘gedeeltelijke lockdown’ en de maatregelen van 13 oktober blijven daarom van kracht tot half december. Begin december maakt het kabinet opnieuw de balans op en bepaalt dan het vervolg van de maatregelen.
Het doel van alle maatregelen is het aantal reisbewegingen, het sociale verkeer en het aantal contacten tussen mensen drastisch te verminderen. Het kabinet roept mensen dan ook op contacten te beperken en zoveel mogelijk thuis te blijven. Onze gezondheid staat voorop en we moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen.
We zijn blij dat sporten nog steeds kan, want bewegen is gezond. Dat draagt immers bij aan een goede weerstand en conditie. Het houdt je fit en scherp, geeft energie en dat hebben we nodig in deze tijd.
Houd daarbij altijd de basisregels in acht, houd 1.5 meter afstand, was je handen en als je klachten hebt blijf je thuis en laat je testen.
Wat betekent dit voor tennis en padel vanaf donderdag 19 november?
- Officiële competities en toernooien zijn verboden. Onderlinge wedstrijden voor de jeugd t/m 17 jaar binnen een vereniging zijn wel toegestaan.
- Vrij tennissen, padellen en trainen is mogelijk, zowel buiten op de eigen vereniging als binnen in een hal.
- De maximale groepsgrootte bij trainingen is 4 personen voor volwassenen vanaf 18 jaar (dit is exclusief trainer).
- Dubbelen mag met 4 personen van 18 jaar en ouder in 2 vaste koppels van 2 personen; houd altijd 1.5 meter afstand tot het andere koppel en met je medespeler
- Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.
- Publiek is niet toegestaan, dus ouders kunnen niet blijven kijken bij hun kinderen.
De richtlijn voor alle sporten is dat volwassenen vanaf 18 jaar individueel mogen sporten of in groepjes van maximaal 4 personen met onderling 1.5 meter afstand. Het Algemeen Protocol Sport is opgesteld in samenwerking met o.a. RIVM, VSG en NOC*NSF. De KNLTB heeft deze vertaald naar richtlijnen en adviezen voor tennis en padel.
N.B. Regionaal en lokaal kunnen richtlijnen verschillend worden toegepast, check daarom altijd de informatie van de Veiligheidsregio’s en gemeenten.
Meer info en vragen
Via deze link lees je de aanvullende richtlijnen en adviezen tennis/padel. Een overzicht van de veelgestelde vragen en antwoorden omtrent verenigingen, spelers, leraren, competities en toernooien en ander activiteiten vind je hier. Lees hier het volledige bericht van de overheid. En hier specifiek voor de sport.
4-11-2020 VERZWARING CORONAMAATREGELEN: GEEN DUBBELSPEL DE KOMENDE 2 WEKEN
Het kabinet heeft extra maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus. Om groepsvorming en sociale contacten te verminderen wordt onder andere de groepsgrootte voor volwassenen teruggebracht naar maximaal 2 personen. Dit geldt ook voor tennis en padel. De maatregelen komen bovenop de ‘gedeeltelijke lockdown’ en gaan in op woensdagavond 4 november om 22.00 uur en gelden voor 2 weken.
De tijdelijke verzwaring van de maatregelen is nodig om het aantal besmettingen sneller te laten dalen en de druk op de zorg te verminderen. De extra maatregelen gelden in heel Nederland, iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Sporten en bewegen is gezond en we zijn blij dat we tennis en padel kunnen blijven spelen de komende twee weken, maar wel met meer beperkingen. Dat is even niet anders.
De overheidsrichtlijnen voor sport zijn besproken met NOC*NSF en de sportbonden. Het protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF is leidend en daaruit komt nu het volgende:
- Maximaal 2 volwassenen (vanaf 18 jaar) mogen met elkaar (binnen en buiten) sporten. Zij houden onderling 1.5 meter afstand. Tennis en padel spelen kan dus nog, maar met maximaal twee personen op een baan (geen dubbelspel). De komende 2 weken is alleen enkelspel toegestaan.
- Voor trainingen geldt maximaal 2 volwassenen op een baan (excl. trainer); trainingsgroepen van 4 volwassenen of meer zijn mogelijk, zolang deze duidelijk zichtbaar in groepen van 2 spelers per baan (met 1.5 meter afstand) gescheiden zijn en de groepen niet gemengd worden.
- Kinderen t/m 17 jaar mogen in grotere groepen blijven spelen en trainen en hoeven tijdens het sporten onderling geen 1.5 meter afstand te houden.
- Er worden geen wedstrijden gespeeld.
- Voor topsporters gelden uitzonderingen.
- Publiek is niet toegestaan.
- Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
Vanaf 19 november vallen we terug naar de ‘’gedeeltelijke lockdown’ en gelden de maatregelen van 14 oktober. Naar verwachting zullen we dit tot half december moeten volhouden.
3-11-2020 AANGESCHERPTE MAATREGELEN VANAF WOENSDAG 4-11-2020 22.00 UUR
Het kabinet heeft aangekondigd de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus verder aan te scherpen. Door o.a. het sluiten van bioscopen, theaters, zwembaden en pretparken en het terugbrengen van de groepsgrootte buiten naar maximaal 2 personen moet het aantal besmettingen verder dalen en de druk op de zorg afnemen. De maatregelen gaan in op woensdagavond 4-11-2020 22.00 uur en gelden voorlopig voor 2 weken.
Kijk hier voor het volledige bericht van Rijksoverheid.
De nieuwe maatregelen van het kabinet zijn ook van invloed op de sport. Sporten blijft de komende twee weken met meer beperkingen mogelijk. De aanpassingen worden geïnventariseerd en op korte termijn doorgevoerd in het sportprotocol.
14-10-2020 COMPETITIES STOPGEZET, VRIJ SPELEN EN TRAINING BLIJFT MOGELIJK
Het kabinet heeft extra maatregelen aangekondigd om de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. De horeca moet sluiten, de maximale groepsgrootte wordt teruggebracht en amateursportwedstrijden zijn verboden. Dat maakte minister-president Rutte dinsdag 13 oktober bekend. Het zijn harde maatregelen, maar noodzakelijk in de bestrijding van het coronavirus. De maatregelen gaan in op woensdag 14 oktober en gelden voorlopig voor de komende 4 weken. Over 2 weken maakt het kabinet de balans op en bepaalt dan het vervolg van de maatregelen.
Het doel van alle maatregelen is het aantal reisbewegingen, het sociale verkeer en het aantal contacten tussen mensen drastisch te verminderen. Het kabinet roept mensen dan ook op contacten te beperken en zoveel mogelijk thuis te blijven.
Wat betekent dit voor tennis en padel?
We respecteren het besluit van de overheid om sportwedstrijden niet meer toe te staan. Onze gezondheid staat voorop en we moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen.
Om het aantal reisbewegingen, het sociale verkeer en het aantal contacten tussen mensen te verminderen is het volgende van toepassing.
Update 14 oktober:
- We hebben besloten de KNLTB Competitie 2020 per direct te beëindigen, zowel voor de jeugd als de senioren. Of de Eredivisie Heren door kan gaan, is nog onduidelijk.
- Reguliere open toernooien en Junioren Tour toernooien kunnen niet doorgaan.
-
Het blijft mogelijk om vrij te tennissen en te trainen, zowel buiten op de eigen vereniging of binnen in een hal.
- De maximale groepsgrootte is 4 personen voor volwassenen vanaf 18 jaar (dit is exclusief trainer).
- Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
- Publiek is niet toegestaan.
Dubbelen
Dubbelen bij tennis en padel kan, mits er bewust altijd 1.5 meter afstand wordt gehouden op de baan. Dit is conform de nieuwe richtlijn, waarbij volwassenen vanaf 18 jaar individueel mogen sporten of in groepjes van maximaal 4 personen met onderling 1.5 meter afstand, en is daarmee in afstemming met NOC*NSF en het ministerie van VWS. Geen fysiek contact, houd altijd minimaal een racketlengte afstand op de baan, ook als dat betekent dat je soms een bal moet laten gaan. Ga niet samen op een bankje zitten, geef geen high fives en wissel met de klok mee. Het besmettingsrisico bij dubbelspel is volgens de experts van de KNLTB gering.